Scopul proiectului: Dezvoltarea gândirii critie în societatea moldovenească pentru a diminua impactul manipulării și dezinformării.
Obiective:
Obiectiv 1. Îmbunătățirea capacității de analiză și gândire critică a cetățenilor prin activități specifice de educație media, inclusiv prin publicarea și diseminarea produselor media care promovează consumul critic de informații în presa scrisă, în mediul online și în rețelele sociale, întâlniri cu consumatorii de produse media din toate regiunile țării.
Obiectivul 2. Formarea și dezvoltarea abilităților de consum critic de informații la tineri, inclusiv elevi, studenți și viitori profesori, printr-o competiție tematică creativă și o tabără tematică pentru studenții din clasele superioare ale colegiilor pedagogice din țară.
Activități:
Pagină de dezvoltare a gândirii critice nr. 10
Pagină de dezvoltare a gândirii critice nr. 9
Pagină de dezvoltare a gândirii critice nr. 8
Pagină de dezvoltare a gândirii critice nr. 7
Pagină de dezvoltare a gândirii critice nr. 6
Pagină de dezvoltare a gândirii critice nr. 5
Pagină de dezvoltare a gândirii critice nr. 4
A gândi critic nu înseamnă doar a-ți pune anumite întrebări și a analiza informațiile, ci și de a căuta soluții alternative de documentare.
În unele țări din Europa, procentul de vaccinare a depășit 80% în rândul adulților, în timp ce în altele este sub 25%. Cele mai mari performanțe în privința vaccinării le-au înregistrat țările din nord-vestul Europei, iar țările cu cele mai slabe rate sunt în partea de sud-est a continentului.
Pe 11 iulie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, iar concurenții electorali își promovează imaginea și fac agitație inclusiv prin publicitatea în sursele media. La modul practic, însă, politicienii și partidele înscrise în cursa electorală recurg la diverse tertipuri pentru a evita această raportare și de multe ori maschează publicitatea în articole și reportaje cu caracter social sau cultural.
De la începutul pandemiei, în fiecare zi auzim cifre și date înspăimântătoare despre decesele cauzate de infecția de COVID-19. Mor oameni simpli, dar și persoane publice: scriitori, jurnaliști, artiști… Unele din aceste decese au survenit deoarece oamenii cred în diferite teorii ale conspirației, sunt convinși că virusul nu există sau el nu este atât de periculos.
Imagini de la activitățile practice în cadrul taberei de primăvară „Stopfals_PedCamp” | |
Foto: | Stopfals.md |
Timp de trei zile, 22 de elevi și eleve de la patru colegii cu profil pedagogic din Republica Moldova, specialitatea „Învățământ primar”, au participat la prima ediție a taberei de primăvară „Stopfals_PedCamp”, organizată de API și portalul Stopfals.md.
Specialiștii în sănătate publică spun că dezinformările cresc reticența populației la vaccinare, ceea ce ar putea agrava răspândirea infecției noului coronavirus. Oamenii sunt încurajați să nu se informeze din surse media dubioase, să analizeze critic informația despre vaccinuri și să asculte recomandările medicilor.
La 1 martie 2021, API și portalul Stopfals.md au premiat câștigătorii concursului național „Sunt un om cu rațiune, gândesc și analizez!”, destinat elevilor claselor superioare de liceu și studenților moldoveni din colegii și universități din țară și din afară.
Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md anunță înscrierea elevilor și elevelor de la colegiile de pedagogie din țară la tabără de primăvară „Stopfals_PedCamp”.
Timp de trei săptămâni, publicul are posibilitatea să voteze lucrarea preferată pe site-ul: www.concurs.api.md, după logarea prin intermediul rețelelor sociale.
În Republica Moldova, vaccinul împotriva COVID-19 încă nu a ajuns, însă unii oameni afirmă că nu se vor imuniza, deoarece vaccinul ar putea avea efecte adverse. Unii moldoveni din diaspora care deja s-au vaccinat le recomandă celor rămași în țară să își administreze vaccinul și să nu asculte diferiți presupuși medici sau profeți.