Perioada de implementare: 1 iulie 2019 - decembrie 2019
Finanțator: Fundaţia Soros-Moldova
Co-finanțare: Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania)
Scopul proiectului:
Evaluarea situației mass-media din Republica Moldova, a drepturilor și libertăților jurnaliștilor și advocacy pentru impulsionarea reformelor în domeniul mediatic în cadrul Forumului Mass-Media 2019.
Obiectivele proiectului:
1. Organizarea şi desfăşurarea ediţiei a cincea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova pentru a dezbate problemele de care se ciocneşte comunitatea jurnalistică și a identifica potențiale soluții pentru aceste probleme.
2. Evaluarea situației mass-media, a drepturilor și libertăților jurnaliștilor și advocacy pentru impulsionarea reformelor în domeniul mass-media.
3. Promovarea jurnalismului etic și consolidarea jurnalismului de calitate prin stimularea celor mai bune practici și profesionalizarea jurnaliștilor în cadrul unor master-classuri și ateliere cu experți străini.
Activități:
- Desfășurarea consultărior cu partenerii și finanțatorii, definitivarea conceptului Forumului Mass-Media 2019;
- Organizarea și desfăşurarea Forumului Mass-Media 2019;
- Desfășurarea ediției a cincea a concursului deschis pentru decernarea Premiului Național de Etică și Deontologie profesională.
Forumul Mass-Media este organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova
în parteneriat cu:
Asociaţia Presei Independente (API)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Asociaţia Presei Electronice (APEL)
La 4 și 5 noiembrie 2019, la Chișinău s-a desfășurat a cincea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. La evenimentele organizate în cele două zile – dezbateri, prezentări, masterclass-uri, ateliere, au participat circa 200 de jurnaliști, manageri media, alți colaboratori ai redacțiilor naționale și locale sau regionale, dar și experți din țară și de peste hotare.
Participanţii la cea de-a cincea ediție a Forumul Mass-Mediadesfășurat la 4-5 noiembrie 2019, la Chișinău, au aprobat Rezoluţia Forumului Mass-Media din Republica Moldova 2019.
Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și API au premiat câștigătorii concursului național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2019”. Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Forumului mass-media 2019 care s-a desfășurat la 4-5 noiembrie 2019.
A fost lansată prima ediție a „Cărții negre a risipei banilor publici în Republica Moldova”, în care sunt incluse nouă cele mai bune investigații jurnalistice publicate în ultimul an despre irosirea și delapidarea banilor publici, inclusiv din fondurile europene.
API și UN WOMEN Moldova au premiat jurnaliștii și jurnalistele care abordează profesionist subiectele conexe egalității de gen în cadrul celei de-a doua ediții a concursului național „Click pentru egalitate de gen”.
Momentul înmânării Premiului Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediția 2019 echipei TV8 | |
Foto: | API |
Consiliul de Presă a desemnat postul de televiziune TV8 câștigător al concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediția 2019. Premiul a fost înmânat la Forumul Mass-Media care se desfășoară la 4-5 noiembrie la Chișinău.
Astăzi la Chișinău începe a cincea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, convocat anual de Consiliul de Presă. La eveniment sunt așteptați circa 180 de jurnaliști și manageri media, studenți și cadre didactice de la facultățile de jurnalism, comunicatori, bloggeri, reprezentanți ai structurilor de reglementare și autoreglementare jurnalistică, alte persoane interesate.
În prima zi a Forumului Media, în cadrul side-eventului „Dacă ai un produs bun – nu ai nevoie de sexism ca să-l vinzi. Produsul tău cum este?”, Olga Nicolenco va facilita un atelier pentru jurnaliști, urmat de Gala de premiere a câștigătorilor/câștigătoarelor concursului național „Click pentru egalitate de gen”, ediția 2019, desfășurat de UN Women Moldova și API.
Experta Petya Dyulgerova din Bulgaria, la Forumul Media 2019, va modera atelierul tematic „Investigarea delapidărilor fondurilor europene” și va vorbi despre proiectul „Black Book” din Bulgaria, cel mai cunoscut proiect regional de investigare a delapidărilor fondurilor oferite de UE.