en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

INCLUSIVE MEDIA LITERACY CURRICULA FOR YOUTH (InMedia) - (CURRICULA INCLUZIVĂ DE ALFABETIZARE MEDIA A TINERILOR)
Perioada de implementare: 1 Mai 2021 – Martie 2023

Finanțator: Programul Erasmus+

Scopul proiectului:  InMedia este despre educație media incluzivă. Proiectul își propune să aducă educația media mai aproape de tinerii vulnerabili din medii socio-economice dificile din România, Ungaria și Republica Moldova, pentru a-i ajuta să-și dezvolte competențele care îi vor ghida prin „păienjenișul” dezinformării.

Activități:

  • Elaborarea unui Curriculum pentru programul de educație media și informațională incluzivă pentru lucrătorii de tineret (IO1). Structura acestui curriculum include 4 module care abordează diferite concepte de educație media, care se adresează nevoilor identificate ale tinerilor vulnerabili cu care lucrăm. Modulele sunt testate în ateliere dedicate, iar apoi materialele finale sunt adaptate conform concluziilor ce reies în urma atelierelor de testare. 
  • Dezvoltarea Metodologiei și a materialelor educaționale pentru lucrătorii de tineret implicați în educația media incluzivă (IO2), o resursă care va fi utilizată într-un atelier extins, cu lucrătorii de tineret care sunt implicați în comunitățile vulnerabile cărora li se adresează proiectul.
  • Crearea diverselor tipuri de resurse, precum videoclipuri educaționale pe teme de educație media, studii de caz și lecții interactive online.

Beneficiari:

  • 60 de tineri din comunități cu acces redus la educație (comunități de imigranți sau refugiați, minorități etnice sau infractori juvenili etc.) pentru a le dezvolta cunoștințele și competențele de educație media, prin testarea activităților din curriculum-ul pe care îl dezvoltăm, în ateliere dedicate;
  • 25 de lucrători de tineret care lucrează cu tinerii vulnerabili care se confruntă cu obstacole social-culturale.

În plus, va fi facilitat accesul la resursele educaționale rezultate din proiect pentru:

  • peste 200 de experți în educație și mass-media, reprezentanți ai ONG-urilor și lucrători de tineret interesați de educația media, în evenimente ample de diseminare.

Parteneri:

InMedia este rezultatul unui efort trans-național în regiunea est-europeană, a partenerilor din România, Ungaria și Republica Moldova. 

Centrul pentru Jurnalism Independent România (CIJ):

Informații de interes public, dreptul la exprimare liberă și responsabilă, mass-media, educație civică și pentru drepturile omului. De mai bine de 27 de ani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CIJ) s-a asigurat că acestea sunt accesibile tuturor. Este un pionier și un partener al tuturor celor care fac din democrație autostrada viitorului. CJI a inițiat cel mai complex program de educație media din România, începând cu anul 2017. 

Centrul pentru Resurse Civice, România, a fost înființat în 2006 pentru a sprijini, promova și dezvolta conștientizarea civică și inițiativa în spiritul democrației pro-active la nivel individual, comunitar și regional.

Asociația Turul Madár, România, funcționează de 12 ani ca asociație educațională în Sfântul Gheorghe, județul Covasna. Misiunea lor: să dezvolte și să elibereze potențialul personalităților copiilor și tinerilor în beneficiul comunității.

Fundația Artemisszió, Ungaria, este o organizație privată independentă, non-profit, cu sediul în Ungaria, fondată în 1998. Misiunea sa este de a încuraja dialogul și interacțiunea continuă între grupuri care sunt marcate de diferențe culturale, etnice și sociale și de a stimula înțelegerea lor reciprocă.

Asociația Presei Independente, Republica Moldova, este una dintre cele mai importante organizații media din Moldova care oferă asistență presei independente. API a fost fondată în 1997 de către reprezentanții primelor ziare locale independente. Scopul principal al API este de a spori impactul presei independente din Moldova și de a aduce contribuția acesteia la crearea și consolidarea societății deschise.

Mai multe detalii despre proiect: http://medialiteracy.ro/

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work