Scopul proiectului: Promovarea drepturilor și îmbunătățirea accesului la justiție pentru persoanele din grupuri vulnerabile
Obiective:
Activități:
Oamenii ar putea economisi bani și timp dacă și-ar rezolva conflictele pe cale amiabilă în loc să meargă în instanța de judecată. Deși serviciul de mediere oferă această posibilitate, persoanele fizice și juridice nu-l solicită prea des, în special pentru că nu cunosc cum îl pot solicita.
Diana Suslean se consultă cu juristul „Clinicii Universitare Juridice Bălți” cum să perfecteze actele de proprietate pentru casa bunicii din comuna Târnova | |
Foto: | API |
În R. Moldova mai există încă multe localități unde oamenii nu dețin dreptul de proprietate asupra gospodăriilor unde trăiesc, iar din această cauză unii cetățeni nu-și pot vinde sau dona bunul imobil.
Cetățenii din Moldova au câteva posibilități de a beneficia în mod gratuit de consultații și asistență juridică. Fie că apelează la un parajurist, la un avocat din cadrul Consiliului național pentru asistența juridică garantată de stat sau la experții din cadrul unor organizații neguvernamentale.
Programul național privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități pentru anii 2017-2022 nu delimitează clar responsabilitățile CSM, AAIJ și ale instanțelor de judecată privind accesibilizarea sediilor judecătoreșt.