Scopul proiectului: consolidarea cunoștințelor și abilităților profesionale ale jurnaliștilor din redacțiile membre API în vederea îmbunătățirii abilităților lor de a reflecta în mod profesionist realitățile naționale și locale din Republica Moldova și de a contribui la promovarea valorilor democratice.
Obiective:
Activități:
Organizarea instruirilor tematice și a sesiunilor de transfer de bune practici pentru reporteri, fotoreporteri și manageri media;
Desfăşurarea unui program de stagii în mass-media de la Chişinău pentru jurnaliştii din redacțiile regionale membre API;
Monitorizarea internă a conținutului editorial al redacțiilor beneficiare privind respectarea prevederilor Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, a Regulamentelor interne API privind colaborarea instituţiilor mass-media cu autorităţile publice și privind plasarea publicităţii politice şi electorale;
Organizarea 2 vizite de studiu pentru manageri media și reporteri, în una din țările membre ale UE și, corespunzător, - în una din țările membre ale Parteneriatului Estic.
Membrii API au acceptat în unanimitate cererea depusă de Academia de Creație și Inovații Mediatice (ACIM), care gestionează Zonadesecuritate.md.
API în parteneriat cu Uniunea Jurnaliștilor din Lituania a facilitat o vizită de studiu pentru 17 reporteri din redacțiile membre ale API.
În perioada martie-iulie 2022, zece jurnaliști și alți colaboratori de la redacțiile membre ale API au participat la un program de stagii.
Un grup de 14 manageri ai instituțiilor media locale, membre ale API, au participat la o vizită de studiu în Slovacia, în perioada 5-8 iunie 2022, organizată în colaborare cu organizația slovacă Strategic Analysis din Bratislava.
Despre istoriile umane – de la idee la realizare, „firul roșu” al poveștii și împletirea informației, au învățat reporteri de la mai multe redacții regionale și naționale, în cadrul unei instruiri desfășurate de Asociația Presei Independente.
Despre managementul proiectelor în perioadă de risc, (re)definirea modelului de afacere și cum se construiesc modele de business viabile în timpul unei crize, au discutat manageri de la redacțiile membre ale API la o activitate de instruire și schimb de experiență.
Jurnaliștii trebuie să relateze faptele pe care le pot proba, fără a lansa speculații, sursele din ambele „tabere” uneori pot schimba toată întorsătura poveștii, iar verificarea faptelor este absolut obligatorie.
Sfârșitul de an este un bun prilej pentru a analiza lucrurile realizate, dar și a face planuri pentru un an nou. Așa au făcut 11 manageri de la redacțiile membre ale API care s-au întâlnit la un eveniment de schimb de experiență privind dezvoltarea instituțiilor media locale.
Face un aparat performant fotografii mai bune? Uneori cel mai bun aparat foto este cel pe care îl ai la îndemână într-un moment oportun și poți oferi în exclusivitate o fotografie pe care nu o mai are nimeni, chiar dacă ai făcut-o cu un telefon. Despre fotografia de presă în realitățile 2022, au discutat reporteri și fotoreporteri de la mai multe redacții membre API, la o instruire care a avut loc la 25-26 noiembrie 2021.
Jurnaliști din redacțiile membre API la instruirea „Urmărește banul public: predocumentarea și documentarea unor subiecte de presă” | |
Foto: | API |
Despre cum poate fi identificat un subiect de maxim interes public și cum decurge un proces de documentare amplă, au aflat participanții la trainingul „Urmărește banul public: predocumentarea și documentarea unor subiecte de presă”, desfășurat de API.