en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Instruiri și transfer de bune practici pentru profesionalizarea mass-media independente
Perioada de implementare: 16 iunie 2021 – 31 august 2022

Finanțator: Ambasada SUA în Republica Moldova

Scopul proiectului: consolidarea cunoștințelor și abilităților profesionale ale jurnaliștilor din redacțiile membre API în vederea îmbunătățirii abilităților lor de a reflecta în mod profesionist realitățile naționale și locale din Republica Moldova și de a contribui la promovarea valorilor democratice.

Obiective:

  • Profesionalizarea a 108 jurnaliști și manageri ale redacțiilor membre prin intermediul a 6 instruiri și sesiuni tematice de monitorizare.
  • Consolidarea cunoștințelor și abilităților profesionale a 34 de jurnaliști din redacțiile membre prin studierea experienței altor colegi în cadrul a 2 vizite de studiu în țări membre UE și ale Parteneriatului Estic.
  • asistență redacțională oferită prin 6 sesiuni de transfer de bune practici și un program de stagii pentru 8 beneficiari.

Activități:

Organizarea instruirilor tematice și a sesiunilor de transfer de bune practici pentru reporteri, fotoreporteri și manageri media;

Desfăşurarea unui program de stagii în mass-media de la Chişinău pentru jurnaliştii din redacțiile regionale membre API;

Monitorizarea internă a conținutului editorial al redacțiilor beneficiare privind respectarea prevederilor Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, a Regulamentelor interne API privind colaborarea instituţiilor mass-media cu autorităţile publice și privind plasarea publicităţii politice şi electorale;

Organizarea 2 vizite de studiu pentru manageri media și reporteri, în una din țările membre ale UE și, corespunzător, - în una din țările membre ale Parteneriatului Estic.

NOUTĂȚI AFERENTE PROIECTULUI
Portalul Zonadesecuritate.md a devenit membru al API
Adunarea Generală a membrilor API 2022
Foto: API

Membrii API au acceptat în unanimitate cererea depusă de Academia de Creație și Inovații Mediatice (ACIM), care gestionează Zonadesecuritate.md.

vezi detalii...
Mass-media din Moldova și Lituania - provocări comune și posibile soluții
Foto: Uniunea Jurnaliștilor, Lituania

API în parteneriat cu Uniunea Jurnaliștilor din Lituania a facilitat o vizită de studiu pentru 17 reporteri din redacțiile membre ale API.

vezi detalii...
Creșterea profesională continuă a jurnaliștilor contribuie la dezvoltarea redacțiilor regionale membre API
Foto: API

În perioada martie-iulie 2022, zece jurnaliști și alți colaboratori de la redacțiile membre ale API au participat la un program de stagii. 

vezi detalii...
Bune practici de transformare a presei tipărite și dezvoltarea mediilor digitale. Vizită de studiu a managerilor media din Republica Moldova la Bratislava
Foto: Strategic Analysis, Slovacia

Un grup de 14 manageri ai instituțiilor media locale, membre ale API, au participat la o vizită de studiu în Slovacia, în perioada 5-8 iunie 2022, organizată în colaborare cu organizația slovacă Strategic Analysis din Bratislava. 

vezi detalii...
Jurnalistul trebuie să prezinte realitățile și istoriile oamenilor pentru a schimba lucruri și destine
Foto: Constantin Grigoriță

Despre istoriile umane – de la idee la realizare, „firul roșu” al poveștii și împletirea informației, au învățat reporteri de la mai multe redacții regionale și naționale, în cadrul unei instruiri desfășurate de Asociația Presei Independente.

vezi detalii...
Media ca afacere: granturi și alternative de creștere a independenței financiare
Foto: API

Despre managementul proiectelor în perioadă de risc, (re)definirea modelului de afacere și cum se construiesc modele de business viabile în timpul unei crize, au discutat manageri de la redacțiile membre ale API la o activitate de instruire și schimb de experiență.

vezi detalii...
Despre graba care strică treaba (și) în jurnalism, dar și despre alte „capcane” etice
Foto: API

Jurnaliștii trebuie să relateze faptele pe care le pot proba, fără a lansa speculații, sursele din ambele „tabere” uneori pot schimba toată întorsătura poveștii, iar verificarea faptelor este absolut obligatorie.

vezi detalii...
Ce au în comun „munții mediatici”, cunoașterea concurenților și a audienței cu strategiile de dezvoltare ale redacțiilor
Foto: API

Sfârșitul de an este un bun prilej pentru a analiza lucrurile realizate, dar și a face planuri pentru un an nou. Așa au făcut 11 manageri de la redacțiile membre ale API care s-au întâlnit la un eveniment de schimb de experiență privind dezvoltarea instituțiilor media locale.

vezi detalii...
Fotografia de presă în realitățile 2022: ce poveste transmitem și cum impresionăm
Despre fotografia de presă în realitățile 2022 cu fotojurnalistul Dumitru Doru
Foto: API

Face un aparat performant fotografii mai bune? Uneori cel mai bun aparat foto este cel pe care îl ai la îndemână într-un moment oportun și poți oferi în exclusivitate o fotografie pe care nu o mai are nimeni, chiar dacă ai făcut-o cu un telefon. Despre fotografia de presă în realitățile 2022, au discutat reporteri și fotoreporteri de la mai multe redacții membre API, la o instruire care a avut loc la 25-26 noiembrie 2021.

vezi detalii...
Documentarea în media începe de la curiozitatea jurnalistului și „scotocirea” prin baze de date
Jurnaliști din redacțiile membre API la instruirea „Urmărește banul public: predocumentarea și documentarea unor subiecte de presă”
Foto: API

Despre cum poate fi identificat un subiect de maxim interes public și cum decurge un proces de documentare amplă, au aflat participanții la trainingul „Urmărește banul public: predocumentarea și documentarea unor subiecte de presă”, desfășurat de API.

vezi detalii...
comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work