en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament
Perioada de implementare: februarie 2022 – aprilie 2025

Finanțator: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia

Obiective:

Consolidarea capacității mass-media de a mediatiza subiectele ce vizează grupurile vulnerabile și marginalizate prin organizarea mai multor ateliere practice, tabere tematice pentru jurnaliști și monitorizarea mass-media, însoțită de recomandările experților pentru abordări jurnalistice profesioniste.

Stimularea celor mai bune practici jurnalistice de promovare a diversității și incluziunii prin organizarea unui concurs între profesioniștii media și premierea în cadrul unui side event la Forumul Mass-Media.

Sporirea angajamentului public al jurnaliștilor pentru promovarea diversității și incluziunii sociale prin completarea Codului deontologic al jurnalistului cu responsabilități specifice în acest domeniu.

Activități:

Elaborarea unui studiu al necesităților de instruire a profesioniștilor media în domeniul diversității și a mediatizării grupurilor vulnerabile și a unui pachet de training tematic;

Organizarea atelierelor practice, taberelor tematice pentru jurnaliști și studenții la facultățile de jurnalism;

Monitorizarea și analiza conținutului editorial al mai multor instituții media din perspectiva relatărilor despre persoanele vulnerabile și marginalizate și prezentarea rezultatelor monitorizărilor și recomandărilor experților în cadrul unor evenimente publice;

Desfășurarea a trei ediții ale unui concurs tematic național și premierea la Forumul Mass-Media  a jurnaliștilor și redacțiilor cu cele mai eficiente practici editoriale în domeniu;

Desfășurarea unei campanii de sensibilizare a jurnaliștilor și redacțiilor să-și asume angajamente concrete de promovare a diversității și incluziunii, completând sau adaptându-și politicile editoriale și, în acest sens, completarea Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova cu prevederi specifice și stabilirii responsabilității etice a jurnaliștilor pentru promovarea diversității și incluziunii.

NOUTĂȚI AFERENTE PROIECTULUI
Școală de vară / Toleranța în mass-media, între abordare profundă, lupta cu stereotipurile și prevenirea discursului urii
Jurnaliștilor și jurnalistelor le-au fost înmânate diplome pentru participare activă la instruiri.
Foto: API

În perioada 9-13 august 2022, Asociația Presei Independente (API) a organizat școala de vară „Diversitate și toleranță în mass-media”. 

vezi detalii...
În atenția profesioniștilor media//API dă start înregistrărilor pentru școala de vară „Diversitate și toleranță în mass-media”
Foto: API

API anunță înregistrarea participanților la școala de vară „Diversitate și toleranță în mass-media”, un program complex de instruiri în domeniul abordării în media a subiectelor despre toleranță și nediscriminare.

vezi detalii...
API lansează un concurs național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială

Asociația Presei Independente (API) anunță prima ediție a concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. 

vezi detalii...
API angajează companie specializată în elaborarea tutorialelor video
Foto: www.affdu.com

API anunță un concurs deschis pentru selectarea unei companii sau a unei persoane fizice specializate în elaborarea producțiilor video pe subiectele diversității, incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile și marginalizate.

vezi detalii...
Concurs de selectare a unui/unei expert/e pentru evaluarea mass-mediei din perspectiva diversității și a incluziunii sociale

Termen extins//API anunță un concurs de selectare a unui/unei cercetător/cercetătoare media, cu experiență vastă în evaluarea conținuturilor jurnalistice și cunoștințe aprofundate privind bunele practici jurnalistice la tema reflectării diversității și incluziunii sociale.

vezi detalii...
API angajează experţi/experte pentru realizarea unui studiu de necesități de instruire pentru jurnaliști
Foto: Olteniteanul.ro

Termen extins// API anunță un concurs deschis de selectare a 3 (trei) experţi/experte în domeniile mass-media, comunicare și/sau drepturile omului.

vezi detalii...
API lansează un program de stimulare a responsabilității și angajamentului mass-mediei pentru promovarea diversității și a incluziunii

API lansează proiectul „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”, prin care își propune să încurajeze comunitatea jurnalistică din Republica Moldova să ajute la schimbarea atitudinii societății față de grupurile vulnerabile și marginalizate.

vezi detalii...
comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work