Obiective:
Consolidarea capacității mass-media de a mediatiza subiectele ce vizează grupurile vulnerabile și marginalizate prin organizarea mai multor ateliere practice, tabere tematice pentru jurnaliști și monitorizarea mass-media, însoțită de recomandările experților pentru abordări jurnalistice profesioniste.
Stimularea celor mai bune practici jurnalistice de promovare a diversității și incluziunii prin organizarea unui concurs între profesioniștii media și premierea în cadrul unui side event la Forumul Mass-Media.
Sporirea angajamentului public al jurnaliștilor pentru promovarea diversității și incluziunii sociale prin completarea Codului deontologic al jurnalistului cu responsabilități specifice în acest domeniu.
Activități:
Elaborarea unui studiu al necesităților de instruire a profesioniștilor media în domeniul diversității și a mediatizării grupurilor vulnerabile și a unui pachet de training tematic;
Organizarea atelierelor practice, taberelor tematice pentru jurnaliști și studenții la facultățile de jurnalism;
Monitorizarea și analiza conținutului editorial al mai multor instituții media din perspectiva relatărilor despre persoanele vulnerabile și marginalizate și prezentarea rezultatelor monitorizărilor și recomandărilor experților în cadrul unor evenimente publice;
Desfășurarea a trei ediții ale unui concurs tematic național și premierea la Forumul Mass-Media a jurnaliștilor și redacțiilor cu cele mai eficiente practici editoriale în domeniu;
Desfășurarea unei campanii de sensibilizare a jurnaliștilor și redacțiilor să-și asume angajamente concrete de promovare a diversității și incluziunii, completând sau adaptându-și politicile editoriale și, în acest sens, completarea Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova cu prevederi specifice și stabilirii responsabilității etice a jurnaliștilor pentru promovarea diversității și incluziunii.
Jurnaliștilor și jurnalistelor le-au fost înmânate diplome pentru participare activă la instruiri. | |
Foto: | API |
În perioada 9-13 august 2022, Asociația Presei Independente (API) a organizat școala de vară „Diversitate și toleranță în mass-media”.
API anunță înregistrarea participanților la școala de vară „Diversitate și toleranță în mass-media”, un program complex de instruiri în domeniul abordării în media a subiectelor despre toleranță și nediscriminare.
Asociația Presei Independente (API) anunță prima ediție a concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate.
API anunță un concurs deschis pentru selectarea unei companii sau a unei persoane fizice specializate în elaborarea producțiilor video pe subiectele diversității, incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile și marginalizate.
Termen extins//API anunță un concurs de selectare a unui/unei cercetător/cercetătoare media, cu experiență vastă în evaluarea conținuturilor jurnalistice și cunoștințe aprofundate privind bunele practici jurnalistice la tema reflectării diversității și incluziunii sociale.
Termen extins// API anunță un concurs deschis de selectare a 3 (trei) experţi/experte în domeniile mass-media, comunicare și/sau drepturile omului.
API lansează proiectul „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”, prin care își propune să încurajeze comunitatea jurnalistică din Republica Moldova să ajute la schimbarea atitudinii societății față de grupurile vulnerabile și marginalizate.