Co-finanțare: Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și DW Akademie (Germania). Acest eveniment este parte a proiectului “Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Acest eveniment este posibil inclusiv cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation și Fundația Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est.
Scopul proiectului:
Evaluarea situației mass-media din Republica Moldova, a drepturilor și libertăților jurnaliștilor, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și advocacy pentru continuarea reformelor în domeniul mediatic, în cadrul Forumului Mass-Media 2020.
Obiectivele proiectului:
1. Organizarea şi desfăşurarea ediţiei a șasea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova pentru a dezbate problemele de care se ciocneşte comunitatea jurnalistică, a identifica potențiale soluții și a promova continuarea reformelor în domeniul mediatic.
2. Evaluarea situației mass-media, a drepturilor și libertăților jurnaliștilor, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, consultarea și formularea unor propuneri de politici publice pentru susținerea domeniului mediatic în timpul crizei.
3. Promovarea jurnalismului etic și consolidarea jurnalismului de calitate prin stimularea celor mai bune practici și profesionalizarea jurnaliștilor în cadrul unor ateliere tematice cu experți locali și străini, dar și prin oferirea Premiului Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2020.
Forumul Mass-Media este organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova
în parteneriat cu:
Asociaţia Presei Independente (API)
Participanţii la Forumul Mass-Media 2020 aprobă următoarea rezoluție:
Reiterând convingerea fermă că dezvoltarea democratică a Republicii Moldova este imposibilă fără respectarea deplină a principiilor libertăţii presei şi libertăţii de exprimare, consacrate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, în alte documente şi convenţii internaţionale la care ţara noastră este parte;
Unul din studiile lansate în cadrul ediției a șasea a Forumului Mass-Media (24-25 noiembrie 2020) analizează diversitatea modelelor de monetizare în media. Întrebarea la care a căutat răspuns autoarea studiului, Irina Ghelbur, directoarea Interakt Media, a fost formulată în felul următor: Cum să producem și să distribuim materiale jurnalistice de calitate, obținând în același timp stabilitate financiară și valorificând la maximum ceea ce tehnologia digitală are de oferit?
„Cine finanțează jurnalismul astăzi: cele mai recente tendințe” este denumirea unui studiu lansat în cadrul Forumului Mass-Media 2020 care s-a desfășurat la 24-25 noiembrie. În studiu sunt analizate modelele de finanțare a mass-mediei din diferite țări: finanțarea publică, cea politică, comercială, filantropică și plățile directe de la public.
În raportul analitic „Domeniul mediatic autohton în condițiile lipsei de acțiuni care se impun”, expertul media Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice APEL, a evaluat conformitatea acțiunilor autorităților din ultimii doi ani cu prevederile celor două acte legislative.
În cadrul Forumului Mass-Media 2020 care a avut loc la 24-25 noiembrie au fost prezentate câteva studii și rapoarte care au analizat diferite aspecte ale activității mass-media din țară și de peste hotare. Studiul Mass-media la vremea pandemiei: de la strategii de supraviețuire la dezvoltări adaptative trece în revistă provocările cărora a trebuit să le facă față mass-media din diferite țări în primele luni ale pandemiei și principalele forme de răspuns pentru limitarea sau combaterea efectelor crizei.
La 24 și 25 noiembrie 2020, la Chișinău s-a desfășurat a șasea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. În rezultatul înregistrării prealabile online, în cele două zile de Forum la dezbateri, prezentări, masterclass-uri, ateliere au participat, direct și online, peste 140 de participanți.
Oficiul pentru România și Moldova al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și API au premiat câștigătorii concursului național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2020”.
În cadrul Forumului Mass-Media 2020 care se desfășoară la 24-25 noiembrie la Chișinău, a fost lansată a doua ediție a „Cărții Negre a risipei banilor publici în Republica Moldova”, în care sunt incluse opt investigații jurnalistice publicate în ultimul an despre irosirea și delapidarea banilor publici, inclusiv din fondurile europene.
Consiliul de Presă a desemnat portalul Newsmaker.md câștigător al concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediția 2020. Premiul a fost înmânat la 24 noiembrie, în prima zi a Forumului Mass-Media 2020.
#ForumulMedia2020 / La 24 noiembrie începe a șasea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, convocat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale de media.