en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Organizarea Forumului Mass-Media 2020
Perioada de implementare: 1 august 2020 – 31 decembrie 2020

Finanțator: Fundaţia Soros-Moldova

Co-finanțare: Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și DW Akademie (Germania). Acest eveniment este parte a proiectului “Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Acest eveniment este posibil inclusiv cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation și Fundația Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est.

Scopul proiectului:

Evaluarea situației mass-media din Republica Moldova, a drepturilor și libertăților jurnaliștilor, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și advocacy pentru continuarea reformelor în domeniul mediatic, în cadrul Forumului Mass-Media 2020.

Obiectivele proiectului:

1. Organizarea şi desfăşurarea ediţiei a șasea a Forumului Mass-Media din Republica Moldova pentru a dezbate problemele de care se ciocneşte comunitatea jurnalistică, a identifica potențiale soluții și a promova continuarea reformelor în domeniul mediatic.

2. Evaluarea situației mass-media, a drepturilor și libertăților jurnaliștilor, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, consultarea și formularea unor propuneri de politici publice pentru susținerea domeniului mediatic în timpul crizei.

3. Promovarea jurnalismului etic și consolidarea jurnalismului de calitate prin stimularea celor mai bune practici și profesionalizarea jurnaliștilor în cadrul unor ateliere tematice cu experți locali și străini, dar și prin oferirea Premiului Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2020.

Forumul Mass-Media este organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova

în parteneriat cu:

Asociaţia Presei Independente (API)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Asociaţia Presei Electronice (APEL)

NOUTĂȚI AFERENTE PROIECTULUI
Rezoluţia Forumului Mass-Media din Republica Moldova 2020 (Chișinău, 24-25 noiembrie 2020)

Participanţii la Forumul Mass-Media 2020 aprobă următoarea rezoluție:

Reiterând convingerea fermă că dezvoltarea democratică a Republicii Moldova este imposibilă fără respectarea deplină a principiilor libertăţii presei şi libertăţii de exprimare, consacrate în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, în alte documente şi convenţii internaţionale la care ţara noastră este parte;

vezi detalii...
Studiu | Monetizarea conținutului jurnalistic pentru stabilitatea financiară a redacției

Unul din studiile lansate în cadrul ediției a șasea a Forumului Mass-Media (24-25 noiembrie 2020) analizează diversitatea modelelor de monetizare în media. Întrebarea la care a căutat răspuns autoarea studiului, Irina Ghelbur, directoarea Interakt Media, a fost formulată în felul următor: Cum să producem și să distribuim materiale jurnalistice de calitate, obținând în același timp stabilitate financiară și valorificând la maximum ceea ce tehnologia digitală are de oferit?

vezi detalii...
Studiu | Despre finanțarea presei: între bani publici, plăți netransparente de la politicieni, finanțare filantropică și modelul bazat pe audiență

„Cine finanțează jurnalismul astăzi: cele mai recente tendințe” este denumirea unui studiu lansat în cadrul Forumului Mass-Media 2020 care s-a desfășurat la 24-25 noiembrie. În studiu sunt analizate modelele de finanțare a mass-mediei din diferite țări: finanțarea publică, cea politică, comercială, filantropică și plățile directe de la public.

vezi detalii...
Studiu: Domeniul mediatic autohton este neglijat de autorități

În raportul analitic „Domeniul mediatic autohton în condițiile lipsei de acțiuni care se impun”, expertul media Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice APEL, a evaluat conformitatea acțiunilor autorităților din ultimii doi ani cu prevederile celor două acte legislative.

vezi detalii...
Studiu: Mass-media la vremea pandemiei - fără informații și fără bani

În cadrul Forumului Mass-Media 2020 care a avut loc la 24-25 noiembrie au fost prezentate câteva studii și rapoarte care au analizat diferite aspecte ale activității mass-media din țară și de peste hotare. Studiul Mass-media la vremea pandemiei: de la strategii de supraviețuire la dezvoltări adaptative trece în revistă provocările cărora a trebuit să le facă față mass-media din diferite țări în primele luni ale pandemiei și principalele forme de răspuns pentru limitarea sau combaterea efectelor crizei.

vezi detalii...
Forumul Mass-Media 2020. Despre adaptarea mass-mediei la condițiile de criză, supraviețuirea pe timp de pandemie și dezinformare

La 24 și 25 noiembrie 2020, la Chișinău s-a desfășurat a șasea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. În rezultatul înregistrării prealabile online, în cele două zile de Forum la dezbateri, prezentări, masterclass-uri, ateliere au participat, direct și online, peste 140 de participanți.

 
vezi detalii...
Cele mai bune investigații ale anului 2020 – despre corupție, iresponsabilitatea autorităților și laboratoare de știri false
Foto: API

Oficiul pentru România și Moldova al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și API au premiat câștigătorii concursului național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2020”. 

vezi detalii...
A fost lansată „Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova”, ediția 2020

În cadrul Forumului Mass-Media 2020 care se desfășoară la 24-25 noiembrie la Chișinău, a fost lansată a doua ediție a „Cărții Negre a risipei banilor publici în Republica Moldova”, în care sunt incluse opt investigații jurnalistice publicate în ultimul an despre irosirea și delapidarea banilor publici, inclusiv din fondurile europene.

vezi detalii...
Portalul NEWSMAKER.MD a câștigat Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2020
Foto: API

Consiliul de Presă a desemnat portalul Newsmaker.md câștigător al concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediția 2020. Premiul a fost înmânat la 24 noiembrie, în prima zi a Forumului Mass-Media 2020.

vezi detalii...
Forumul Mass-Media la a șasea ediție

#ForumulMedia2020 / La 24 noiembrie începe a șasea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, convocat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale de media.

vezi detalii...
comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work