Obiectivul general al proiectului: monitorizarea şi informarea publicului cu privire la comportamentul editorial al instituțiilor mass-media online în perioada preelectorală şi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2020 din Republica Moldova.
Obiective specifice:
Obiectiv 1. Monitorizarea modului în care presa scrisă și online acoperă alegerile prezidențiale 2020 (12 instituții media vor fi monitorizate);
Obiectiv 2. Informarea publicului despre comportamentul mass-media în timpul alegerilor și sensibilizarea comunității internaționale cu privire la cazurile de abuz asupra libertății presei în alegeri;
Obiectiv 3. Încurajarea calității acoperirii subiectelor electorale și a diversității presei moldovenești.
Echipa: Proiectul este realizat în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte.
Activități:
- Instruirea operatorilor
- Monitorizarea a 12 portaluri de știri
- Prezentarea rapoartelor de monitorizare și transmiterea lor către mass-media.
Instituțiile media monitorizate:
Actualitati.md, Agora.md, Aif.md, Gagauzinfo.md, Kp.md, Newsmaker.md, Noi.md, Realitatea.md, Sputnik.md, Timpul.md, Unimedia.info, Vedomosti.md
În campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2020, multe portaluri online au arătat un angajament politic clar, fiind agenți electorali ai unor candidați și candidate, pe care i-au promovat și favorizat.
API în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte organizează dezbaterile online: „Presa online în alegeri: reflecții post-electorale”. Evenimentul va avea loc marți, 26 ianuarie 2021, între orele 11.00 – 12.30.
API a prezentat ultimul raport de monitorizare a presei online în campania electorală 2020, în care constată accentuarea caracterului partizan al unor portaluri în ultima săptămâna înaintea turului II al scrutinului prezidențial și utilizarea continuă a acestor resurse online ca instrumente de denigrare a oponenților politici.
Elena Prohnițchi, secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte și experta Aneta Gonța la prezentarea Raportului nr. 6 de monitorizare a reflectării de către presa online a perioadei și campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale 2020 | |
Foto: | IPN |
API a prezentat Raportul nr. 6 de monitorizare a presei online în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2020. Una din constatările generale ale raportului este că, după primul tur al alegerilor, calitatea jurnalismului promovat de unele portaluri s-a înrăutățit foarte mult, iar caracterul partizan al surselor media controlate politic s-a accentuat și mai mult.
Raportul nr. 5 de monitorizare a presei online în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2020, prezentat de API, constată dezinteresul unor portaluri să asigure informarea obiectivă a populației despre campania electorală și accentuarea caracterului partizan al conținuturilor editoriale.
Elena Prohnițchi, secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte și Petru Macovei la prezentarea Raportului nr. 4 de monitorizare a reflectării de către presa online a perioadei și campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale 2020 | |
Foto: | IPN |
API a prezentat al patrulea raport de monitorizare a presei online în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2020 care vizează perioada 18 – 24 octombrie.
Elena Prohnițchi, secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte și Petru Macovei la prezentarea Raportului nr. 3 de monitorizare a reflectării de către presa online a perioadei și campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale 2020 | |
Foto: | IPN |
Al treilea raport de monitorizare a 12 portaluri informaționale[1] în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2020 (perioada 11-17 octombrie), prezentat de API, confirmă tendințele înregistrare anterior, și anume prezentarea dezechilibrată a candidaților și partizanatul politic evident al unor portaluri.
API a prezentat al doilea raport de monitorizare a 12 portaluri informaționale[1] în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2020. Monitorizarea are loc în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte și va continua până în ziua alegerilor, eventual, și în turul doi al scrutinului, iar API va prezenta rapoarte săptămânale.
Marți, 6 octombrie, API a prezentat primul raport de monitorizare a presei on-line în perioada și campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2020. Raportul a cuprins perioada 15-30 septembrie curent și datele de monitorizare a 12 portaluri informațional [1].