Scopul proiectului: Advocacy pentru aprobarea proiectelor de legi elaborate de experții ONG-urilor de media în scopul dezvoltării durabile a mass-mediei independente și a facilitării accesului la informațiile de interes public.
Activități:
- Asistență grupurilor de experți pentru îmbunătățirea cadrului de activitate a mass-mediei din R. Moldova;
- Promovarea inițiativelor legislative, elaborate de experții ONG-urilor de media, prin evenimente publice și campanie de conștientizare în rețelele sociale;
- Masă rotundă în format online la tema politicilor publice de susținere a mass-mediei, inclusiv în perioadele de criză.
Sisteme de suport pentru instituțiile mass-media care produc materiale jurnalistice de calitate și răspund interesului public există în mai multe țări ale Uniunii Europene, iar o asemenea mecanism de susținere ar putea fi aplicat și în Republica Moldova.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală, cu 58 voturi, o nouă lege cu privire la publicitate. La baza legii a stat o inițiativă a experților din societatea civilă, elaborată în anul 2018 de către Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media.
API a transmis Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media și Ministerului Justiției al Republicii Moldova proiectele Programului național de dezvoltare a mass-mediei pentru anii 2022-2025 și al Planului de acțiuni pentru implementarea Programului.
Începând cu semestrul doi al anului 2022, plățile pentru abonamentele la ziare și reviste vor fi achitate de Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” în avans, trimestrial. La această înțelegere s-a ajuns în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanții API și conducerea „Poșta Moldovei”.