Scopul proiectului:
Promovarea principiului integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi informarea unui număr cât mai mare de cetățeni despre problemele de integritate ale candidaților la alegerile parlamentare 2019, prin Campania de monitorizare și informare “Pentru un Parlament Curat 2019”.
Obiectiv 1. Responsabilizarea clasei politice din Moldova, prin antrenarea într-un exercițiu democratic de monitorizare și semnalare publică a problemelor de integritate ale potenţialilor candidați la alegerile parlamentare din anul 2019.
Obiectiv 2. Monitorizarea prin metode de investigaţie jurnalistică a candidaţilor şi potenţialilor candidaţi la alegerile parlamentare 2019.
Obiectiv 3. Promovarea votului informat şi conştient prin informarea cetățenilor despre candidații cu probleme de integritate, lansarea publică a profilurilor concurenților electorali, informarea cetăţenilor privind rezultatele monitorizării.
Obiectiv 4. Monitorizarea candidaților la alegerile locale generale 2019 în baza criteriilor de integritate ale ICPC, elaborarea și publicarea profilurilor candidaților și informarea cetățenilor despre problemele de integritate ale candidaților.
Activități:
- Lansarea Campaniei “Pentru un Parlament Curat 2019”
- Desfășurarea instruirilor pentru jurnaliștii implicați în proiect
- Monitorizarea candidaţilor, elaborarea investigațiilor jurnalistice și a profilurilor candidaților
- Asistență juridică specializată jurnaliștilor de investigație în timpul elaborării investigațiilor și a profilurilor candidaților și în cadrul unor potențiale procese de judecată
- Mediatizarea Campaniei ”Pentru un Parlament Curat 2019”, publicarea investigațiilor jurnalistice la etapa preelectorală
- Publicarea profilurilor candidaților în campania electorală
- Publicarea informațiilor complete despre candidații monitorizați în cadrul modulului ”Semafor electoral 2019”
- Monitorizarea candidaților, elaborarea investigațiilor jurnalistice și a profilurilor a cel puțin 300 de candidați la funcțiile de primar sau consilier local
- Publicarea profilurilor candidaților și publicarea profilurilor candidaților monitorizați pe platforma online MoldovaCurata.md, promovarea și mediatizarea rezultatelor în rețelele sociale, în mass-media scrise și online.
Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019 prezintă „semaforul” integrității Parlamentului ales la 24 februarie curent | |
Foto: | API |
Deputații au primit buline roșii, galbene sau verzi, în baza a patru criterii de integritate, unde bulina roșie înseamnă necorespundere criteriului, galbenă - corespundere parțială și verde - deputatul corespunde în mare parte criteriului de integritate.
La eveniment sunt invitați reprezentanții partidelor politice, deputații în Parlamentul Republicii Moldova de legislatură a X-a, reprezentanți ai unor instituții și organizații specializate în domeniul anticorupție, jurnaliști, lideri de opinie, alte persoane interesate.
Unele nume de pe lista electorală a Partidului Șor apar și în raportul Companiei britanice Kroll, angajată de Guvern să investigheze ”furtul miliardului”.
Deliberarea și pronunțarea hotărârii instanței de judecată în acest caz au fost fixate pentru data de 27 februarie 2019.
Reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au făcut și o radiografie a candidaților Blocului electoral ACUM, la fel ca și în cazul altor concurenți electorali, iar profilurile integrale sunt publicate pe portalul MoldovaCurata.md.
Unii dintre candidații PDM care au deținut funcții publice au avut episoade în care au fost implicați în conflicte de interese sau în nedeclararea tuturor averilor.
Indiferent dacă au avut mici sau mari ”păcate” în administrarea treburilor publice, o bună parte din actualii președinți de raioane figurează pe lista electorală a PDM la aceste alegeri.
Compusă, în mare parte, din persoane care au făcut parte din guvernarea comunistă, lista electorală a Partidului Socialiștilor conține unele nume de candidați care s-au remarcat prin activități contestabile, lipsă de transparență sau folosirea neconformă a banilor publici.
Reprezentanții organizațiilor constituente ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019. de la stânga la dreapta: Lilia Ioniță (CAPC), Igor Boțan (ADEPT), Cornelia Cozonac (CIJM), Petru Macovei (API) | |
Foto: | API |
În perioada următoare, pe portalul Moldovacurata.md la rubrica „Pentru un Parlament Curat 2019” vor fi publicate aproximativ 200 de profiluri ale candidaților înregistrați oficial.
Reprezentanții celor patru organizații membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) vor prezenta profilurile candidaților la alegerile parlamentare curente.