Scopul proiectului:
Promovarea principiului integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi informarea unui număr cât mai mare de cetățeni despre problemele de integritate ale candidaților la alegerile parlamentare 2019, prin Campania de monitorizare și informare “Pentru un Parlament Curat 2019”.
Obiectiv 1. Responsabilizarea clasei politice din Moldova, prin antrenarea într-un exercițiu democratic de monitorizare și semnalare publică a problemelor de integritate ale potenţialilor candidați la alegerile parlamentare din anul 2019.
Obiectiv 2. Monitorizarea prin metode de investigaţie jurnalistică a candidaţilor şi potenţialilor candidaţi la alegerile parlamentare 2019.
Obiectiv 3. Promovarea votului informat şi conştient prin informarea cetățenilor despre candidații cu probleme de integritate, lansarea publică a profilurilor concurenților electorali, informarea cetăţenilor privind rezultatele monitorizării.
Obiectiv 4. Monitorizarea candidaților la alegerile locale generale 2019 în baza criteriilor de integritate ale ICPC, elaborarea și publicarea profilurilor candidaților și informarea cetățenilor despre problemele de integritate ale candidaților.
Activități:
- Lansarea Campaniei “Pentru un Parlament Curat 2019”
- Desfășurarea instruirilor pentru jurnaliștii implicați în proiect
- Monitorizarea candidaţilor, elaborarea investigațiilor jurnalistice și a profilurilor candidaților
- Asistență juridică specializată jurnaliștilor de investigație în timpul elaborării investigațiilor și a profilurilor candidaților și în cadrul unor potențiale procese de judecată
- Mediatizarea Campaniei ”Pentru un Parlament Curat 2019”, publicarea investigațiilor jurnalistice la etapa preelectorală
- Publicarea profilurilor candidaților în campania electorală
- Publicarea informațiilor complete despre candidații monitorizați în cadrul modulului ”Semafor electoral 2019”
- Monitorizarea candidaților, elaborarea investigațiilor jurnalistice și a profilurilor a cel puțin 300 de candidați la funcțiile de primar sau consilier local
- Publicarea profilurilor candidaților și publicarea profilurilor candidaților monitorizați pe platforma online MoldovaCurata.md, promovarea și mediatizarea rezultatelor în rețelele sociale, în mass-media scrise și online.
În cadrul ședinței, reprezentantul ANI a înaintat demers de scoatere a cererii API de pe rol pe motivul nerespectării procedurii prealabile. ANI a invocat faptul că API urma să conteste inițial refuzul furnizării informației oficiale la ANI și doar după această etapă să se adreseze în instanța de judecată.
La 19 decembrie 2018 va avea loc prima ședință de judecată în dosarul Asociația Presei Independente (membră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019) versus Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru apărarea dreptului de acces la informație și contestarea actului de nefurnizare a informației oficiale.
Scopul general al Inițiativei Civice ”Pentru un Parlament Curat 2019” constă în promovarea principiului integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi informarea alegătorilor despre problemele de integritate ale candidaților la alegerile parlamentare.
Reprezentanții Inițiativei civice ”Pentru un Parlament Curat 2018” prezintă criteriile de monitorizare a candidaților electorali | |
Foto: | API |
Organizaţiile neguvernamentale Asociația pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) au lansat vineri, 13 iulie 2018, Iniţiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2018”.