en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Societatea civilă şi media regionale în sprijinul reformelor europene, dezvoltării durabile și participării cetățenilor la consolidarea democrației locale
Perioada de implementare: Octombrie 2019 - Noiembrie 2021

Finanțator: Uniunea Europeană

Obiectiv principal:

Susținere financiară, instruire şi consultanţă profesională organizaţiilor societăţii civile şi mass-media regionale pentru promovarea valorilor europene în regiuni

Obiective specifice:

Obiectivul 1. Dezvoltarea capacității organizațiilor locale neguvernamentale și a mass-media în domeniul comunicării și sensibilizării publicului în regiuni, prin programe de instruire și oferirea de sub-granturi pentru dezvoltarea și diseminarea unui conținut media creativ care să promoveze valorile Uniunii Europene și suportul UE în dezvoltarea durabilă a regiunilor Moldovei.

Obiectivul 2. Consolidarea cunoștințelor și abilităților organizațiilor neguvernamentale locale în desfășurarea campaniilor de informare pe teme de interes local, sprijinindu-le în planificarea și organizarea de evenimente publice participative despre necesitatea şi calitatea furnizării de servicii publice în regiuni.

Obiectivul 3. Îmbunătățirea cunoștințelor privind informarea și sensibilizarea publicului privind dezvoltarea durabilă și serviciile publice locale, prin instruiri și schimb de experiență și bune practici în acest domeniu.

Obiectivul 4. Informarea și sensibilizarea publicului privind valorile europene și sprijinul oferit de UE pentru modernizarea Moldovei, prin campanii complexe și creative desfășurate de API la nivel regional și național, pentru îmbunătățirea vizibilității proiectelor finanțate de UE.

Activități:

- Program de sub-grantare pentru organizațiile societății civile din regiuni și parteneriatelor dintre ONG-uri și mass-media regionale, care vor promova eficient, inovativ și creativ proiectele realizate cu sprijinul UE în diferite regiuni ale țării (în special, dar care nu se vor limita la domeniile prioritare de activitate a GIZ, şi anume - aprovizionare cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficientizarea energetică a clădirilor publice, problemele de mediu şi alte subiecte aferente);

- Programe de instruire, consultanţă, ateliere ce vor acoperi subiecte precum: producerea de conţinut media inovativ, strategii de comunicare, instrumente de advocacy, organizarea dezbaterilor publice pentru a discuta cu cetăţenii despre asistența UE pentru dezvoltarea regională, calitatea serviciilor publice în localităţile lor şi participarea în procesul decizional;

- Campanie de informare și sensibilizare a publicului privind valorile europene și sprijinul oferit de UE pentru modernizarea Republicii Moldova. 

NOUTĂȚI AFERENTE PROIECTULUI
De la Nord la Sud și de la Est la Vest, despre serviciile publice de calitate pentru fiecare

În parteneriat cu mai multe organizații ale societății civile și mass-media locale și regionale, API a desfășurat o amplă campanie de informare și sensibilizare a publicului privind serviciile publice de calitate în regiuni și sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru modernizarea Republicii Moldova.

vezi detalii...
ONG-urile și mass-media locale – promotori ai serviciilor publice în regiuni
Foto: API

Rezultatele și impactul activităților proiectului „Societatea civilă şi media regionale în sprijinul reformelor europene, dezvoltării durabile și participării cetățenilor la consolidarea democrației locale”, au fost prezentate în cadrul unui eveniment public.  

vezi detalii...
Premiați pentru promovarea activismului cetățenesc și a comunităților durabile
Câștigătorii concursului „Jurnaliștii – pentru cetățeni și comunități active”
Foto: API

API anunță câștigătorii concursului „Jurnaliștii – pentru cetățeni și comunități active” la care au participat jurnaliști și jurnaliste din mass-media națională și locală, care au abordat subiectul implicării cetățenilor în soluționarea problemelor comunitare. 

vezi detalii...
Copiii de la grădinițe află despre problemele de mediu prin intermediul poveștilor „eco”
Foto: Asociația „Media Grup MERIDIAN”

O tânără mamă originară din raionul Dubăsari este autoarea unui ciclu de povești care abordează subiecte din domeniul ecologiei, pe care le-a și sonorizat.

vezi detalii...
Soluții concrete, obiective clare, activități interesante și vizibilitate – elemente indispensabile într-un proiect reușit
Foto: API

Despre cum generăm o idee de proiect, raportare și indicatori, au învățat participanții la instruirea „De la idee la implementare, cum „iau foc” proiectele de succes”, organizată de API.

vezi detalii...
Achizițiile publice de la Zubrești – sub lupa cetățenilor

Până nu demult, locuitorii satului Zubrești din raionul Strășeni nu erau prea interesați de felul cum se cheltuie banii publici și nici nu se implicau în monitorizarea achizițiilor publice, considerând că asta este doar treaba primăriei. Însă de câteva luni, datorită unui proiect european, sătenii sunt instruiți cum să ceară socoteală autorităților pentru cheltuielile publice și participă în activități de transparentizare a procesului decizional.

vezi detalii...
Instruire // De la idee la implementare, cum „iau foc” proiectele de succes
Foto: www.hospitalportal.net

API invită reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, asociațiilor obștești, mass-media și alte instituții interesate la un training pe tema scrierii proiectelor, care se va desfășura, la Chișinău, la 30 septembrie – 1 octombrie 2021.

vezi detalii...
La Sipoteni, locuitorii care aruncă gunoiul la nimereală pot fi pedepsiți cu muncă în folosul comunității
Voluntarii din Sipoteni au contribuit la evacuarea gunoiștilor din localitate
Foto: pagina de facebook „Cu drag pentru Sipoteni”

De câteva luni, în satul Sipoteni din raionul Călărași locuitorii nu mai aruncă gunoiul menajer în locuri dosite, dar îl colectează. Localitatea este acum mai curată datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

vezi detalii...
comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
Civic



The english version of site is out of work