Scopul proiectului: Proiectul își propune să diversifice sursele de informare independente pentru localitățile regionale prin susținerea a 5 start-up-uri în domeniul media on-line în patru regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova.
Obiective:
1. Diversificarea surselor de informare în mediul rural, prin oferirea asistenţei în lansarea (start-up) unor noi platforme online
2. Sustinerea dezvoltării unor medii independente inovative la nivel regional
3. Oferirea unor oportunități pentru tinerii cu iniţiativă din localitățile rurale de a realiza idei inovative în domeniul mass-mediei independente la nivel regional.
Activități:
- Lansarea concursului de selectare a start-up-urilor
- API va derula un program cu cel puțin 5 sesiuni de formare tematică și 4 ateliere de lucru, dar și un program de mentorat asigurat fiecărei inițiative
- Vor fi organizate patru ateliere de lucru a câte două zile pentru instituțiile mass-media regionale independente cu tematici precum accesarea de fonduri și scrierea proiectelor, învățarea uneltelor no-cost din digital, vânzare de publicitate, marketing online și promovarea pe rețele de socializare și motoare de căutare
- Crearea a cinci parteneriate dintre start-up-uri și media regională independentă
- Organizarea și desfășurarea a câte patru dezbateri televizate la nivel regional de către cele cinci grupuri la tema transparenței autorităților publice locale, planificării și gestionării banilor publici.
Echipele start-up-urilor, împreună cu mentorii, analizează rezultatele obținute și stabilesc noi strategii de dezvoltare | |
Foto: | API |
Cele cinci echipe ale start-up-urilor media online regionale, lansate în cadrul unui proiect realizat de API și au planificat dezvoltarea redacțiilor pe termen scurt și lung pentru dezvoltarea unor media puternice și profitabile.
API a prezentat vineri, 17 august 2018, cele cinci start-upuri regionale de media online care au beneficiat de asistență în cadrul unui proiect implementat prin Fondul pentru Buna Guvernare, finanțat de UK Aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Prezentarea a avut loc în cadrul mesei rotunde ”Presa online în regiuni: provocări și perspective”.
Evenimentul va avea loc vineri 17 august, cu începere de la ora 9.30, în sala Barcelona a Centrului Summit (str. Tighina 49/3, etajul 1).
Reprezentanți și reprezentante ai media au participat, în perioada 16 – 17 iunie, la workshopul ”Scrierea și managementul proiectelor pentru mass-media”.
Trainerele Mariana Rață (stânga) și Natalia Morari (dreapta) dezvăluie secretele unei dezbateri TV de succes | |
Foto: | API |
În perioada 9 – 10 iunie, reprezentanți și reprezentante ai mass-media regionale au participat la workshopul ”Dezbaterile video: aspecte practice pentru media regională”. Echipele de jurnaliști au primit sfaturi utile pentru pregătirea și desfășurarea dezbaterilor, au aflat cum se comportă moderatorul/moderatoarea în situațiile de criză, au pregătit un set de teme relevante pentru regiunile pe care le reprezintă și au simulat emisiuni live.
API invită reprezentanți ai mediei regionale la workshopul ”Scrierea și managementul proiectelor pentru mass-media”.
Ce este o strategie de marketing și cum arată un plan de promovare pentru media, de ce este necesar să ne dezvoltăm creativitatea, ce modalități alternative de monetizare are media locală, cum se setează o campanie publicitară pe Facebook și Instagram și cum media ar putea să crească și să colaboreze cu influencerii locali, aceste subiecte au fost discutate timp de două zile în cadrul workshopului ”Marketingul online pentru media. De la strategie la monetizare”.
Timp de două zile, participanții vor afla ce este o strategie de marketing și cum arată un plan de promovare pentru media, cum ne dezvoltăm creativitatea, care sunt modalitățile de monetizare pentru media locală, cum se lucrează cu publicitatea pe rețelele sociale și cum media ar putea să colaboreze cu influencerii locali.
Trainerul Alexandru Bordea încurajează participanții să lupte cu frica de a negocia și aborda potențialii clienți | |
Foto: | API |
Cei 24 de participanți au învățat cum să descifreze stările emoționale în comunicarea cu clienții și să reacționeze corect la ele, cum să prezinte avantajele serviciului și beneficiile pe care le va avea clientul, au exersat tehnici de negociere și au aflat cum se creează brandul personal.
Timp de două zile, participanții vor învăța cum să învingă teama de a face vânzări, vor deprinde tehnici de negociere și comunicare cu potențialii clienți și vor afla cum să creeze brandul personal al persoanei responsabile de vânzări.