Scopul proiectului:
Îmbunătățirea cadrului legislativ și normativ pentru consolidarea independenței presei și crearea condițiilor de dezvoltare durabilă a mass-mediei.
Obiective:
Suport pentru îmbunătățirea cadrului de activitate a mass-mediei prin oferirea asistenței pentru funcționarea grupurilor de experți ai organizațiilor neguvernamentale care vor elabora recomandări și soluții pentru problemele prioritare ale domeniului.
Contribuție la soluționarea problemelor prioritare ale domeniului mass-media prin elaborarea și promovarea modificărilor legislative și normative.
Activități:
• Constituirea și coordonarea grupurilor de experți pentru asistență în îmbunătățirea cadrului de activitate a mass-mediei din R. Moldova;
• Elaborarea soluțiilor legislative și normative pentru problemele prioritare ale domeniului mass-media;
• Asigurarea procesului de consultare a soluțiilor legislative și normative identificate și promovarea acestora;
• Monitorizarea procesului de adoptare și implementare a soluțiilor legislative și normative propuse de experți.
Proiectul prevede modificarea și completarea mai multor legi pentru facilitarea accesului la informațiile de interes public a jurnaliștilor, instituțiilor mass-media, dar și oricărei persoane interesate.
În cadrul unor dezbateri online care au avut loc pe 2 decembrie, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale de media au analizat proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale, înregistrat la 23 noiembrie 2020 de deputații PSRM Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi.
30 de jurnaliști, experți media, juriști, mai mulți deputați în Parlament, reprezentanți ai unor instituții și autorități publice, alte persoane interesate au participat la prezentarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea prevederilor Codului electoral care vizează reflectarea alegerilor în mass-media.
API invită experții media, jurnaliștii, juriștii, reprezentanții autorităților de reglementare, alte persoane interesate la prezentarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea prevederilor Codului electoral care vizează reflectarea alegerilor în mass-media.
Peste 40 de persoane, inclusiv juriști, jurnaliștii, activiști, reprezentanți ai unor instituții publice, alte persoane interesate au participat la consultările online pe marginea proiectului de lege pentru modificarea unor acte legislative, elaborat de experți media în scopul îmbunătățirii accesului la informațiile de interes public.
API și Asociația pentru Protecția Vieții Private invită experții media, jurnaliștii, juriștii, reprezentanții instituțiilor publice, alte persoane interesate la consultări pe marginea proiectului de lege pentru modificarea unor acte legislative, elaborat în scopul îmbunătățirii accesului la informațiile de interes public.
API a transmis Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului electoral, prin care se propune revizuirea unor norme legale de reflectare a alegerilor în mass-media, concretizarea unor prevederi pentru a exclude înțelegerea ambiguă a acestora și unificarea noțiunilor utilizate în Codul electoral și în Codul serviciilor media audiovizuale.