Perioada de implementare: 17 septembrie 2015 - 31 octombrie 2016
Finanţator: PNUD Moldova
Scopul proiectului.
Consolidarea cunoştinţelor persoanelor din grupurile vulnerabile şi marginalizate, inclusiv din grupurile minoritare, cu privire la drepturile omului, să dezvolte conştiinţa şi poziţia lor civică pentru a-i determina să utilizeze constant şi eficient instrumentele şi mecanismele de apărare existente.
Obiective:
Obiectiv 1. Consolidarea cunoştinţelor persoanelor din grupurile vulnerabile şi marginalizate, inclusiv cele minoritare, cu privire la drepturile omului, dezvoltarea conştiinţei şi a poziţiei lor civice cu scopul de a utiliza mecanismele de apărare prin activităţi de informare, educare şi stimulare a schimbului de opinii şi informaţii la această temă;
Obiectiv 2. Îmbunătăţirea conţinutului publicaţiilor periodice prin editarea şi difuzarea unor materiale calitative şi corecte în mediatizarea tematicii drepturilor omului şi a diversităţii;
Obiectiv 3. Sensibilizarea instituţiilor naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor omului cu privire la cazurile grave de încălcare a drepturilor omului şi sporirea responsabilităţilor autorităţilor publice locale şi centrale prin activităţi specifice muncii jurnalistice.
Activităţi:
API a organizat 13 întâlniri tematice de informare şi educare a persoanelor din grupurile marginalizate şi vulnerabile, la tema drepturilor omului şi egalităţii.
Copiii, indiferent de rasă, etnie, dizabilitate, religie - trebuie să aibă şanse egale în educaţie | |
Foto: | kidsthrive585.org |
Majoritatea copiilor cu dizabilități nu frecventează grădinițele, deoarece instituțiile preşcolare nu au infrastructuri accesibile pentru micuții cu probleme locomotorii şi nici specialişti calificați.
Curricula gimnazială conține practici ce favorizează tratamentul discriminatoriu faţă de elevii care sunt divizaţi pe criteriu de gen la orele de educaţie tehnologică.
Legislația națională conține carențe care contribuie la discriminarea unor grupuri de persoane defavorizate. Unii deputați afirmă că anumite aspecte trebuie modificate.
În Moldova, persoanele discriminate se adresează tot mai des în instanţa de judecată, deoarece autoritățile statului nu doresc să-i repună în drepturi
API a organizat o întâlnire cu un grup de etnici rromi din satul Ochiul Alb pentru a discuta despre drepturile şi problemele acestora.
Experții în domeniul drepturilor omului condamnă atitudinea agresivă a reprezentanților cultelor religioase și regretă intoleranța din societate.
Accesul persoanelor cu probleme locomotorii în instituţiile publice este limitat, iar soluţiile propuse de autorităţi nu elimină dificultăţile şi obstacolele existente.
20 de femei victime ale violenţei domestice au participat la o întâlnire cu un grup de experţi naţionali în domeniul drepturile omului.
În ultimii trei ani, în Moldova se atestă o descreştere constantă a numărului bolnavilor de tuberculoză. Totuși în unele raioane incidenţa cu tuberculoză este încă mare.