Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova este o organizație necomercială care promovează și oferă asistență pentru dezvoltarea durabilă a organizațiilor media și a jurnaliștilor independenți la nivel național și regional, prin consolidarea capacităților profesionale, creșterea rezilienței și îmbunătățirea politicilor publice în domeniul mass-media. 

 

API este o asociație obștească, constituită pentru a susține instituțiile mass-media neafiliate politic. API a fost fondată de către reprezentanții primelor ziare independente locale: „Accent Provincial” (Glodeni), „Business-info” / actualmente „Gazeta de Sud” (Cimișlia), „Cugetul” (Bălți), „Cuvântul” (Rezina), „Est-Curier” (Criuleni), „Gazeta de Vest” (Nisporeni) şi ai agențiilor de presă BASA-Press (Chișinău) şi DECA-Press (Bălţi).

 

Ideea constituirii API îi aparține jurnalistei americane Judy Yablonky. Aflată într-o vizită de documentare în Moldova, jurnalista le-a propus directorilor de instituții media independente să se asocieze într-o organizație neguvernamentală pentru a se ajuta reciproc şi a-şi apăra drepturile.

 

Asociația Presei Independente (API) a fost înregistrată oficial la Ministerul Justiției la 29 septembrie 1997, fiind prima asociație de acest fel din republică.

 

API este una din cele mai importante organizații mass-media din Moldova care promovează şi oferă asistență presei independente, este apreciată pentru campaniile media în diferite domenii de interes public și acțiunile de advocacy pentru dezvoltarea mass-media, de apărare a libertății de exprimare, accesului la informație și de promovare a autoreglementării jurnalistice.

 

Noi promovăm democrația, libertatea presei, drepturile omului și o societate deschisă.