înapoi
Jurnalismul pentru diversitate contează și poate influența destine

Foto: API
La 4 aprilie 2025, Asociația Presei Independente (API) a organizat evenimentul de finalizare a programului „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”. Cei peste 20 de jurnaliști prezenți la eveniment și-au testat cunoștințele obținute în urma participării la diferite activități de profesionalizare și au fost apreciați pentru promovarea toleranței în materialele de presă.
În deschiderea evenimentului, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani, a remarcat tendințe pozitive în reflectarea de către media a subiectelor ce țin de incluziunea socială și o scădere a utilizării discursului instigator la ură și a încurajat jurnaliștii să rămână angajați în promovarea diversității și incluziunii. Directorul executiv API, Petru Macovei, a ținut să sublinieze că acest proiect a fost o investiție în jurnalismul moldovenesc, care va da roade în timp, în special, pentru că în program au participat mulți colegi tineri: „Finalizăm un proiect, dar nu încheiem o activitate, pentru că activitățile de promovare a diversității și incluziunii în media vor continua”. Coordonatoarea de programe a Fundației Est-Europene, Carolina Blajin a menționat că media joacă un rol esențial în formarea opiniei publice și în modelarea atitudinilor față de diversitate și incluziune, iar acest proiect a avut o contribuție semnificativă la ideea de coeziune socială, când membrii unei societăți trăiesc împreună în mod armonios și solidar.
Cei prezenți la eveniment au participat la un maraton al diversității moderat de Alina Radu (Ziarul de Gardă), au răspuns la întrebări și au fost încurajați să scrie în continuare istorii despre toleranță și drepturile omului care vor cuceri publicul. Psihologul Ștefan Popov a propus jurnaliștilor să-și verifice nivelul de toleranță în abordarea subiectelor sensibile și i-a îndemnat pe aceștia să rămână empatici cu ajutorul tehnicilor de reglare și autoreglare emoțională, pentru că „jurnalismul nu doar informează, el influențează destine”. De asemenea, Tudor Onofrei și Victoria Boțan de la Asociația „Motivație” din Republica Moldova au desfășurat un exercițiu practic „user safari” care a oferit posibilitate jurnaliștilor să „încalțe papucii” unor persoane cu dizabilități și să înțeleagă că rolul media este de a promova incluziunea și nu de a retraumatiza.
Participanții la eveniment s-au revăzut cu colegii de breaslă și au fost apreciați pentru interesul manifestat față de subiectul diversității și incluziunii, dorința de a-și dezvolta abilitățile profesionale și contribuție la promovarea toleranței în materialele de presă. Traian Cibotari, reporter TV Nord, Bălți: „Am participat la două școli de vară și am fost instruit despre deontologia profesională și cum ar trebui să tratăm corect subiectele despre minorități sau persoane cu dizabilități, am legat noi parteneriate și am realizat mai multe materiale cu care am participat și la concursul „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune”. Liudmila Topal, BAS TV, Basarabeasca: „Datorită acestui proiect, am început să scriem mai multe materiale despre diversitate și incluziune, astfel dezvoltăm la publicul nostru o atitudine tolerantă față de diferite grupuri sociale”.
Programul a avut drept scop să încurajeze comunitatea jurnalistică din Republica Moldova să ajute la schimbarea atitudinii societății față de grupurile vulnerabile și marginalizate. Mai multe detalii despre proiect și activitățile realizate pot fi accesate AICI.
Componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament” a fost implementată în perioada 2022-2025, în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.