înapoi
Programul „Mass-media pentru Pace și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului": lecții învățate și oportunități de colaborare
Colaj API
Peste 35 de jurnaliști, liber-profesioniști, activiști civici și experți au discutat la Chișinău despre implicarea mass-mediei în promovarea egalității de gen, contribuția acesteia la depășirea conflictelor și consolidarea coeziunii sociale și a jurnalismului de pace pe ambele maluri ale Nistrului. În cadrul forumului „Mass-media pentru Pace și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului", la final: ce ne-am propus și ce am obținut”, desfășurat de API și UN Women, la 19 noiembrie 2024, au fost făcute totalurile programului și premiați cei mai activi beneficiari.
La deschiderea forumului, Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova, a menționat rolul important al mass-mediei în consolidarea păcii și a coeziunii sociale, dar și curajul de care dau dovadă profesioniștii media în contextul geopolitic și global alimentat de război, conflicte, dezinformare și discursul de ură. „Trebuie să continuăm aceste dialoguri de pace, iar contribuția mass-mediei în promovarea egalității de gen și a coeziunii sociale este esențială”, a specificat D. Stojanoska. La rândul său, Gheorghina Drumea, membră a Consiliului pentru Egalitate, a subliniat că războiul și crizele asociate afectează în mod disproporționat anumite grupuri vulnerabile, inclusiv femeile și fetele. „Pentru aceste categorii de oameni refugierea nu înseamnă doar pierderea locuinței sau a unui trai stabil, ci și expunerea la noi forme de vulnerabilitate, riscuri crescute de violență, discriminare și excluziune. De aceea, mass-media poate și trebuie să devină un instrument de bază în construirea punților între comunități, contribuind la eliminarea prejudecăților și a stereotipurilor”. În context, Petru Macovei, directorul executiv API, a evidențiat un anumit progres în promovarea incluziunii sociale, care se datorează atât suportului oferit de partenerii internaționali, cât și implicării active a jurnaliștilor independenți, ghidați de normele etice și profesionale. El s-a pronunțat pentru continuarea eforturilor de consolidare a colaborării în acest sens dintre profesioniștii media de pe ambele maluri ale Nistrului.
Principalele rezultate ale programului „Mass-media pentru Pace și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului", desfășurat de Asociația Presei Independente (API) în perioada august 2023–noiembrie 2024, au fost prezentate de Ion Mazur, coordonatorul proiectului. Astfel, în program au fost implicați, în total, peste 150 de profesioniști media, iar circa 70 de jurnaliști/-ste și liberi profesioniști de pe cele două maluri ale Nistrului și-au consolidat cunoștințele în cadrul unui ciclu de sesiuni de formare și instruiri in-house. Totodată, opt echipe formate din reprezentanți media de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de suport financiar pentru realizarea și publicarea materialelor tematice comune. De asemenea, cinci redacții, selectate în bază de concurs, au beneficiat de echipament tehnic pentru asigurarea securității digitale și fizice a colaboratorilor, dar și de suport la elaborarea și adaptarea politicilor interne.
A urmat un panel de discuții cu participarea unora dintre beneficiarii programului: Renata Lupacescu, directoarea postului de televiziune Studio-L din Căușeni, Vitalie Guțu, co-fondator al portalului Zonadesecuritate.md, Andrei Litvinenco, jurnalist al portalului Vtranse.Life din regiunea transnistreană, și Maria Gavrilcenco, jurnalistă la Centul Media pentru Tineri. Ei și-au împărtășit impresiile și experiența realizării materialelor jurnalistice comune, au vorbit despre provocări și dificultăți, dar și despre perspectivele colaborării datorită implicării în acest proiect. UN Women și API au apreciat eforturile de consolidare a păcii prin relatarea sensibilă la gen și conflicte, depuse de 17 profesioniști media de pe ambele maluri ale Nistrului, cărora le-au oferit certificate de confirmare.
Forumul a continuat cu festivitatea de premiere a câștigătorilor/-arelor concursului național de materiale jurnalistice „Contribuția profesioniștilor media la consolidarea păcii și a coeziunii sociale”, desfășurat în cadrul programului. Astfel, la categoria „Femeile, pacea, securitatea: modelarea narațiunilor” câștigători au devenit Dorin Rusu, TV Nord (Bălți) cu reportajul „Masculinizarea și feminizarea profesiilor, este deja un lucru obișnuit în timpul nostru. Care sunt preferințele femeilor” și Elizaveta Rotari, ATV (Comrat) - „Forță și rezistență: femeile din poliția UTA Găgăuzia”. La categoria „Jurnalismul responsabil în relatarea conflictului”, de premiu s-a învrednicit Maia Balan, ziarul SP (Bălți) - „Femeile și bărbații în conflictul armat de pe Nistru: Curaj și sacrificii”. Iar la categoria „Povești de coeziune socială: puterea comunității în timpuri dificile” au fost premiați Irina Șlaeva, Lik TV (Râbnița) - „Povestea Nastiei din Ucraina: cum și-a deschis propria afacere în Rezina” și Dorin Rusu - „A început o nouă viață în Republica Moldova. Istoria unei refugiate din Ucraina care își educă de una singură 5 copii”. Învingătorii/-arele au primit certificate și premii bănești în sumă de 6000 lei per material.
Un alt rezultat al proiectului a fost prezentat la finalul forumului. Este vorba de ghidurile „Puterea transformatoare a practicilor mediatice sensibile la gen și conflict în eforturile de consolidare a păcii” și „Jurnalismul în situații de conflict: recomandări etice și de securitate”, elaborate de expertele proiectului, Loretta Handrabura și Ludmila Andronic. Ghidurile conțin informații utile și recomandări practice pentru profesioniștii media, formulate după trainingurile cu beneficiarii proiectului. Expertele au prezentat ghidurile, au răspund la întrebări și au încurajat beneficiarii să persevereze pentru a contribui real la promovarea egalizării de gen și consolidarea coeziunii. Cele două ghiduri sunt editate în limbile română, rusă și engleză și vor fi disponibile, online și în format tipărit, în timpul apropiat.
Un scurt video de la eveniment poate fi accesat AICI.
Acest eveniment este desfășurat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, implementat în comun de către Oficiul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD, UN Women, și finanțat prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii (UN PBF).